Prenolepis nitens

3.490 Ft-tól

/ db
Rövid Jellemzés a fajról:
🐜: Európai faj
📙: Közönséges ragyogóhangya
👑: Többkirálynős (Poligyn)
📏: 8-10 mm, 3-4 mm
🌍: Délkelet-Európától Ausztriáig
Megvásárlásával akár 150 Hangyapontot szerezhetsz!
Cikkszám: HPH016 Kategória: Címke:
Fizess átutalással, utánvéttel vagy:

Ingyenes szállítás Foxposttal már 12.000 Ft-tól

  • Gyors csomagfeladás
  • Biztonságos fizetés
  • 14 napos visszaküldés
A Prenolepis nitens jellemzői

A Prenolepis nitens magyarul ragyogóhangya az európai fajok közé tartozik. Elterjedése Délkelet-Európától Ausztriáig tart. Gyakran nevezik Európai vagy hamis mézesbödön hangyának az amerikai Myrmecocystus mexicanus valódi mézesbödön hangyához hasonlítva. Fő jellemzője a nevére utal, a ragyogó, élénk, sárgás megjelenés. Dolgozóik színe – hasonlóan a királynőhöz – sárgás barna. Mérsékelten könnyen tarthatók. Szeretik a hidegebb időjárást, ezért tartásuk is a többi fajhoz képest alacsonyabb hőmérsékleten javasolt  (19-20 °C). A természetben leggyakrabban erdők közelében fészkelnek. A dolgozók szeretik a szőlőt csemegézni.

Nászrepülésükre általánosságban tavasz elején kerül sor. Ők rajzanak először. A párzásukhoz a kissé borult időjárás kedvez, amikor nincs hőség. A királynőket térkövek szélén, kavicsos részen egészen közel a füves részhez lehet leggyakrabban észre venni.  Szinte csak rajzáskor lehet őket a természetből begyűjteni, mert gyakran a föld alá fészkelnek.

A ragyogóhangya eléggé szapora faj, ezért egy kifejlett boly elérheti a több ezres (akár 10.000) egyedszámot is. Többkirálynős, ezért egy kémcsőben / formikáriumban több királynő is tartható. Egykirálynős kolónia is ugyanúgy fejlődőképes. Fejlődésük során megjelenik a kokon. Petéből a kifejlett dolgozóig kb. 6-8 hét szükséges. A királynő akár 15 évig is élhet.

A Prenolepis nitens telelő életmódot folytat. Teleltetni október végétől február végéig javasolt. Ebben az időszakban a megfelelő hőmérséklet az 5-8 Celsius fok. A teleltetés történhet egyedszámtól függően kémcsőben, valamint formikáriumban is. Sötét helyre tegyük és ne zavarjuk őket mozgatásokkal.

Etetés szempontjából szeretik a kisebb rovarokat, kukacokat. Kiemelten fontos, hogy csak steril élelmet kapjanak, a kintről befogott rovarok kórokozókat hordozhatnak nagyobb aránnyal, így akár a kolónia pusztulását eredményezheti. Méz és cukros víz is alkalmas. Víz utánpótlás mindig legyen nekik.

Figyelem!

A megjelenített termékkép szerzői jogi védelem alatt áll, felhasználása engedélyköteles. A kép illusztráció.

  • Hasznos videókat a TikTok csatornánkon találhatsz róluk.
Tömeg 20 g
Etetés

Méz, Rovarok

Kokon

Nincs

Méret

Közepes testméretű fajok

Kaszt (1-3)

1 – Minor

Telelő faj

Igen

Gyakoriság

Nagyon gyakori

Előfordulás

Lombhullató erdők, nyílt területek

Párzási időszak

Március, Április

Kolónia nagysága

1000+

Tartási hőmérséklet

19-20°C

Tartási páratartalom

Fészek: 50-70%, Kifutó: 30-50%

Javasolt formikárium

PLA, Fa, Akril, Ytong

Nehézségi fokozat (1-5)

2

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Show only reviews in Magyar (0)

„Prenolepis nitens” értékelése elsőként
Bevásárlókosár