Solenopsis fugax

3.190 Ft-tól

/ db
Rövid Jellemzés a fajról:
🐜: Európai faj
📙: Tolvajhangya
👑: Egykirálynős (Monogyn)
📏: 6-7 mm, 1,5-3 mm
🌍: Közép-, Dél-Európa, Észak-Afrika
⚠️: Képes csípni
Megvásárlásával akár 150 Hangyapontot szerezhetsz!
Cikkszám: HPH001 Kategória: Címke:
Fizess átutalással, utánvéttel vagy:

Ingyenes szállítás Foxposttal már 12.000 Ft-tól

  • Gyors csomagfeladás
  • Biztonságos fizetés
  • 14 napos visszaküldés
A Solenopsis fugax jellemzői

A Solenopsis fugax magyarul tolvajhangya európai fajok közé tartozik. Elsőre szembetűnő tulajdonság a királynő és a dolgozói mérete, azok kb. 5x kisebbek nála. Dolgozóik színe jellegzetes sárgás világos barnás. Fullánkos faj, ezért képes csípéssel védekezni. A nevét „foglalkozásáról” kapta, a dolgozók előszeretettel nézelődnek más fajok fészkeiben és viszik el az élelmeiket. Ezt a tevékenységet az igen apró méretük segíti elő.

Nászrepülésükre általánosságban nyár végén kerül sor, augusztus végén, szeptemberben. A párzásukhoz a kissé borult, szeles időjárás kedvez, amikor már nincs akkora hőség. A hím egyedek nagy számban repülnek egymáshoz közel, ezért az utcán jellegzetesen felismerhető a ,,násztánc”. Szinte foltokat alkotnak.

Ha elcsípjük a párzás kezdetét akkor először a hímek lehullása figyelhető meg, legkönnyebben betonon, térkövön vehetők észre. Utána nem sokkal (5-10 perc) már megjelennek az első szárnyukat frissen ledobott királynők is, akik őrülten fel-alá rohangálva keresik azokat a kis helyeket, ahova bebújva megkezdhetik a saját családjuk megalapítását. 2021-ben az egyik rajzásuk 08.31-én volt országszerte. Szinte csak ilyenkor lehet őket a természetből beszerezni, mert a föld alatt fészkel más fajok mellett.

Eléggé szapora faj, egy kifejlett boly elérheti akár a több ezres egyedszámot. Egykirálynős, ezért egy kémcsőben / formikáriumban egy királynő tartható. Fejlődésük során nem jelenik meg a kokon. Petéből a kifejlett dolgozóig kb. 6-8 hét szükséges. A királynő akár 15 évig is élhet.

A Solenopsis fugax telelő életmódot folytat. Teleltetni november végétől február elejéig javasolt. Ebben az időszakban a megfelelő hőmérséklet a 2-7 Celsius fok. A teleltetés történhet egyedszámtól függően kémcsőben vagy formikáriumban is. Sötét helyre tegyük őket és ne zavarjuk mozgatásokkal.

Etetés szempontjából szeretik a kisebb rovarokat, kukacokat. Kiemelten fontos, hogy csak steril élelmet kapjanak, a kintről befogott rovarok kórokozókat hordozhatnak nagyobb aránnyal, így akár a kolónia pusztulását eredményezheti. Ezen kívül beragadás veszélye miatt csak nagyon kis mennyiségben adjunk nekik mézet. Víz utánpótlás mindig legyen nekik.

Figyelem!
Csípése fájdalmas, ezért tilos megfogni. Kizárólag tapasztalt kutatóknak. A faj által okozott bármely sérülés, baleset, kár esetén felelősséget nem vállalunk. A vásárló ezt elfogadja és ennek tudatában vásárolja meg. Szökésbiztos kémcsőben, csomagolásban küldjük.
A megjelenített termékkép szerzői jogi védelem alatt áll, felhasználása engedélyköteles. A kép illusztráció.

  • Hasznos videókat a TikTok csatornánkon találhatsz róluk.
Tömeg 20 g
Etetés

Méz, Rovarok

Kokon

Nincs

Méret

Apró testméretű fajok

Kaszt (1-3)

1 – Minor

Telelő faj

Igen

Gyakoriság

Nagyon gyakori

Előfordulás

Homokos és sztyeppés területeken, kövek alatt, talajban

Párzási időszak

Augusztus, Szeptember

Kolónia nagysága

1000+

Tartási hőmérséklet

21-28°C

Tartási páratartalom

Fészek: 50-70%, Kifutó: 30-50%

Javasolt formikárium

PLA, Plexi, Akril

Nehézségi fokozat (1-5)

2

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Show only reviews in Magyar (0)

„Solenopsis fugax” értékelése elsőként
Bevásárlókosár