Hogyan kell itatni a hangyákat?

Hogyan kell itatni a hangyákat?

Hogyan kell itatni a hangyákat?

A Hangyák folyadék utánpótlásáról

Hogyan kell itatni a hangyákat?

Bizonyára nem meglepő, mint minden élőlény, így a hangyáknak is szükségük van víz, illetve folyadék utánpótlásra. A természetben erre elég sok lehetőségük van: például a talajnedvesség, a lehulló csapadék, a növények nedvei. Na de mi a helyzet mesterséges környezetben? Hogyan biztosítható a folyadék szükségletük? Hogyan kell itatni a hangyákat?

Induló kolónia esetében

A legegyszerűbb és talán legkevesebb dolgunk az induló kolóniák esetében van. A királynőt érdemes kezdetben kémcsőben nevelni. A kémcsőt kb. feléig töltsük fel tiszta vízzel majd egy Vattagolyóval tömítsük be. Az így kialakított fészek lesz kezdetben a királynő otthona. A Vattagolyó ebben az esetben egy speciális szerepet tölt be: megakadályozza, hogy a királynő közvetlenül érintkezzen nagy mennyiségű vízzel (amelybe akár bele is fulladhatna) és pont annyi vizet enged átszivárogni, amennyi a szükségletét fedezi. Emellett a megfelelő páratartalom is biztosított. Tehát kezdetben addig más teendőnk nincs az itatással, míg a kémcső tartalmaz vizet és az nem túl koszos. 

Hangya Itatók

Hangya Itató használata remek választás lehet már fejlett, nagy létszámú kolónia esetében, ahol rendelkezésre áll külön kifutó rész, ahol elhelyezhető a fizikai termék. Kolóniamérettől függően akár egy feltöltés több hetet is kibír, ez idő alatt nem penészesedik. Javasolt nem egy, hanem több Itató beszerzése, amikor kiürül a használatban lévő, akkor egy mozdulattal kivehető és a másik a helyére tehető. Így utána már nyugodtan le lehet tisztítani a kivett Itatót, anélkül, hogy a folyadék utánpótlás ez idő alatt korlátozott lenne.

Apró méretű fajok esetén

Különös odafigyelést igényelnek a nagyon kis testméretű fajok (főképpen azok dolgozói) több szempontból is. Nem csak mesterséges élőhelyük összeállítása nehéz feladat, de itatásnál is sajnos náluk egyik Itató (mini 1,5 ml / 4ml, 10ml, Mézadagoló) alkalmazása önmagában sem javasolt. Az Itató egy fizikai termék, így vannak a gyártási paramétereiben minimum értékek. Ezen értékek alatt gyártva a termék használhatatlanná válna, folyadékadagolásra alkalmatlan lenne. Ebből kifolyólag a terméken lévő apró nyílásokon – ahol a folyadék-hozzáférhetőség biztosított -, ezek az apró méretű fajok egyes dolgozói akarva-akaratlanul, de átjuthatnak és így egy ,,hatalmas óceánba” érkezhetnek. A hangyák nagyrésze pedig nem képes úszni és a víz alatt lélegezni így könnyen belefulladhatnak. Náluk szökésgátló háló alkalmazása javasolt az Itatókban (a méretre vágott szökésgátló háló az Itatóba helyezhető a megtöltött Fiola becsavarása előtt), a kémcső általi itatás vagy szivacs nedvesítő Itató alkalmazása. A Vízzselé is remek alternatíva lehet nekik.

Vízzselé

Az ANTCUBE Vízzselé alkalmazása nagyban megkönnyítheti az itatást. Nincs szükség kifutó bolygatásra Itatók cseréjénél / utántöltésénél, nem áll fent belefulladás veszélye. Pontosan adagolható, nem tartalmaz káros anyagokat. A Vízzselé állagában hasonló, mint a Hangyazselé vagy Gyümölcszselé, simán bedobható a kifutóba és a hangyák már fogyaszthatják is.

Gyakran Ismételt Kérdések

Összeszedtük azokat a legfontosabb kérdéseket-válaszokat, amelyek fel szoktak merülni ebben a témában.

Javasolt nem teljesen tele tölteni, hogy egy kis buborék képződjön a Fiolában felfordítás után.

Először is érdemes megnézni, hogy milyen sűrűségű méz került bele. a túl híg vagy higított méz / mézoldat a Mézadagoló nyílásain kifolyhat ezért, csak sűrű, hígítatlan méz alkalmazása javasolt. Így kifolyni nem tud, de a hangyák a nyílásokon tudnak belőle fogyasztani kedvükre.

A Mini Itató úgy lett kialakítva, hogy önmagában ne eressze a folyadékot, minimálisra csökkentve ezáltal az Itató körüli belefulladás veszélyét. A hangyák az Itatón kialakított nyílásokon tudnak közvetlenül folyadékhoz jutni. 

Ez legtöbbször a legelső alkalmazásnál fordul elő, amikor még új a kolóniának. Elsősorban fontos a türelem, ne hozzunk elhamarkodott következtetéseket néhány óra / nap elteltével. Nagyban függ a felfedezés gyorsasága attól, hogy milyen fajról van szó. Ez a folyamat gyorsítható, ha első alkalmazásnál cukros vízzel töltjük fel.

💡 Nézz vissza rendszeresen az oldalunkra további tippekért és kövess bennünket TikTokon a videós tartalmakért.

Leave a Comment

Bevásárlókosár