Hogyan kell teleltetni a hangyákat?

A Hangyák Teleltetéséről

Hogyan kell teleltetni a hangyákat? - Hangyapolisz Blog

Lehet már elgondolkodtál azon, hogy nyáron megannyi földön, fákon, fűben, illetve a háznál fel alá futkározó kis hangya dolgozókat látsz, viszont ahogy beköszönt a hidegebb idő, a havazás, valahova eltűnnek. Talán elköltöznek melegebb éghajlatra, mint a madarak? Vagy elbújnak, mint a medvék? A mostani cikkünkből ez is és még sok más érdekesség is kiderül a hangyák teleléséről és teleltetéséről.

Mit jelent a teleltetés kifejezés?

A teleltetés vagy telelés hangyák esetén más szavakkal nem más, mint a téli álom. Az európai, illetve néhány egyéb faj a természetben téli álmot alszik. 

Miért alszanak téli álmot bizonyos hangyafajok?

Mint minden élőlénynek, így a hangyáknak is szükséges egy nagyobb pihenés valamikor. A királynő aktív időszakban folyamatosan petézik, így az elsőszámú indokok közé tartozik a téli álomnál, hogy ilyenkor leáll a petézéssel és kipiheni az egész éves fáradalmakat. Illetve, mégsem várhatjuk el tőle, hogy 15 évig egyfolytában utódokat neveljen. A dolgozók is ilyenkor pihenik ki az egész éves munkát.

Hogyan lehet teleltetni a hangyákat?

A legegyszerűbb praktika, ha valamilyen állítható hőmérsékletű mini hűtőszekrényben (pl. borhűtő) helyezzük el őket zárt kémcsőtartóban vagy formikárium esetén fedett dobozban. Amennyiben nem áll rendelkezésre ilyen készülék, az otthoni, alacsony fokozatra állított hűtőszekrény is megfelelő lehet. Érdemes mérni hőmérővel a hűtőszekrény belső hőmérsékletét, nehogy túl alacsony hőmérsékleten legyenek huzamosabb ideig. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi – a hőmérséklet monitorozása mellett – fűtetlen mellékhelyiségben vagy garázsban is elhelyezhetők. Fontos, hogy ne zavarjuk őket teleltetés alatt mozgatásokkal, fényhatásokkal.

Meddig és hány Celsius fokon szükséges teleltetni?

A teleltetés időtartalma és hőmérséklete fajonként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy 5-8 Celsius fok az ideális október vége és március vége között. Viszont néhány fajnál ez az érték alacsony (például Messor barbarus – 15 Celsius fok November – Február között) így mindenképp érdemes tájékozódni az adott faj termékoldalán a paraméterekről.

Mi történik, ha nem figyelünk a teleltetésre?

A teleltetés megvonása a kolónia életére nagyban kihathat, felborulhat az egyensúlyuk és a királynő idő előtti elpusztulását eredményezheti, ezért nagyon fontos, hogy betartsuk.

💡 Nézz vissza rendszeresen az oldalunkra további tippekért és kövess bennünket TikTokon a videós tartalmakért.

Leave a Comment

Bevásárlókosár