Akció!

Camponotus vagus

5.990 Ft-tól

/ db
Rövid Jellemzés a fajról:
🐜: Európai faj
📙: Fekete lóhangya
👑: Egykirálynős (Monogyn)
📏: 14-16 mm, 6-13 mm
🌍: Európa, Közép-Ázsia
⚠️: Képes enyhén harapni
Megvásárlásával akár 200 Hangyapontot szerezhetsz!
Cikkszám: HPH005 Kategória: Címke:
Fizess átutalással, utánvéttel vagy:

Ingyenes szállítás Foxposttal már 12.000 Ft-tól

  • Gyors csomagfeladás
  • Biztonságos fizetés
  • 14 napos visszaküldés
A Camponotus vagus jellemzői

A Camponotus vagus magyarul Fekete lóhangya leginkább az európai fajok közé tartozik. Emellett megtalálható lehet Ázsia középső területein.  Jellegzetessége a feketés szín mellett a Camponotusokra jellemző nagy méret. Szívósak, könnyen tarthatók. A természetben leggyakrabban erdőben, korhadt fákban, folyók mellett lehet velük találkozni. A dolgozók szeretik a napsütéses időjárást.

Nászrepülésükre általánosságban a májusi, júniusi hónapban kerül sor. A párzási időszakhoz a kissé borult időjárás kedvez, amikor nincs akkora hőség. A királynőket kavicsos részen egészen közel a füves részhez lehet leggyakrabban észre venni.

A Fekete lóhangya eléggé szapora faj, ezért egy kifejlett boly elérheti a több ezres egyedszámot is. Egykirálynős, ezért egy kémcsőben / formikáriumban egy királynő tartható. Fejlődésük során megjelenik a kokon. Petéből a kifejlett dolgozóig kb. 6-8 hét szükséges. A királynő akár 15 évig is élhet.

A Camponotus vagus telelő életmódot folytat. Teleltetni október végétől március végéig javasolt. Ebben az időszakban a megfelelő hőmérséklet az 5-8 Celsius fok. A teleltetés történhet egyedszámtól függően kémcsőben, valamint formikáriumban is. Sötét helyre tegyük és ne zavarjuk őket mozgatásokkal.

Etetés szempontjából szeretik a kisebb rovarokat, kukacokat. Kiemelten fontos, hogy csak steril élelmet kapjanak, a kintről befogott rovarok kórokozókat hordozhatnak nagyobb aránnyal, így akár a kolónia pusztulását eredményezheti. Méz és cukros víz is alkalmas. Víz utánpótlás mindig legyen nekik.

Figyelem!

Képes enyhén harapni, ezért nem javasolt megfogni. A faj által okozott bármely sérülés, baleset, kár esetén felelősséget nem vállalunk. A vásárló ezt elfogadja és ennek tudatában vásárolja meg. A megjelenített termékkép szerzői jogi védelem alatt áll, felhasználása engedélyköteles. A kép illusztráció.

  • Hasznos videókat a TikTok csatornánkon találhatsz róluk.
Tömeg 20 g
Etetés

Méz, Rovarok

Kokon

Van

Méret

Nagy testméretű fajok

Kaszt (1-3)

1 – Minor, 2 – Media, 3 – Major

Telelő faj

Igen

Gyakoriság

Gyakori

Előfordulás

Holtfákban, Napfénynek kitett erdőszéleken, erdei tisztásokon

Párzási időszak

Május, Június

Kolónia nagysága

1000+

Tartási hőmérséklet

18-28°C

Tartási páratartalom

Fészek: 50-60%, Kifutó: 30-50%

Javasolt formikárium

PLA, Plexi, Akril, Ytong

Nehézségi fokozat (1-5)

1

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Show only reviews in Magyar (0)

„Camponotus vagus” értékelése elsőként
Bevásárlókosár