Carebara diversa

(1 vásárlói értékelés)

19.990 Ft-tól

/ db
Rövid Jellemzés a fajról:
🐜: Ázsiai faj
📙: Carebara diversa
👑: Többkirálynős (Poligyn)
📏: 20-25 mm, 2-20 mm
🌍: Délkelet-Ázsia
⚠️: Képes harapni
Megvásárlásával akár 500 Hangyapontot szerezhetsz!
Cikkszám: HPH014 Kategória: Címke:
Fizess átutalással, utánvéttel vagy:

Ingyenes szállítás Foxposttal már 12.000 Ft-tól

  • Gyors csomagfeladás
  • Biztonságos fizetés
  • 14 napos visszaküldés
A Carebara diversa Jellemzői

A Carebara diversa fajhoz hivatalos magyar név nem áll rendelkezésre. Csak Délkelet-Ázsiában (Thaiföldtől – Indonéziáig) terjedt el és ott honos. A királynő nagyon különleges, hatalmas, a Hangyapoliszon kapható legnagyobb és egyben legszaporább hangyafaj. A királynő mérete elérheti a 25 mm-t (2,5 cm) is! A minor dolgozók a királynőhöz képest aránytalanul kicsik, de egy major dolgozó akár 20 mm (2 cm) is lehet, ezért igen különleges és kedvelt faj. A királynő szívós, közepes nehézségű faj, ám az első dolgozók kinevelése nehéz lehet, ezért tapasztaltabb hangyatartóknak javasoljuk. A természetben napsütötte, nedves nyílt területeken figyelhetők meg. Földbe fészkelnek.

,,Nászrepülésükre” általánosságban az áprilisi hónapban kerül sor. Mivel a hímek is túl nagy méretűek (~15 mm /1,5 cm) ezért a párzásuk nem a levegőben történik, hanem a földön. Magyarországon nem honos faj, így hazánkban természetből befogni nem lehet.

Szaporodásuk

Az C. diversa nagyon szapora faj, egy kifejlett boly elérheti akár a 20.000-30000+ fős egyedszámot. Többkirálynős, ezért egy kémcsőben / formikáriumban akár több királynő is tartható. Többkirálynős kolónia esetén a boly akár 50000+ fős is lehet. Egykirálynős kolónia is ugyanúgy fejlődőképes. Fejlődésük során nem jelenik meg a kokon. Petéből a kifejlett dolgozóig kb. 4-5 hét szükséges. A királynő akár 15 évig is élhet. Viszont a dolgozók nem hosszú életűek, ezért a kolónia gyorsan cserélődik.

A Carebara diversa mivel trópusi faj, ezért nem szükséges rendesen teleltetni. Viszont javasolt egy 6-8 hetes enyhe teleltetés alkalmazása kb. 15-20°C fokon. Ezután ugyanúgy elegendő őket szobahőmérsékleten tartani (December – Február). Fontos számukra a magas páratartalom biztosítása.

Etetés szempontjából szinte mindent megesznek, de főképpen rovarokat, kukacokat és magvakat fogyasztanak. Mivel három kaszt jelenik meg náluk, így eltérő magvak javasoltak az eltérő kasztokhoz (Minor, Media, Major). Egy kifejlett kolónia akár húst is képes elfogyasztani. Mézet és cukros vizet is kaphatnak. Friss víz utánpótlás mindig legyen nekik.

Figyelem!
Mivel Magyarországon ez a faj nem honos, ezért szigorúan tilos kiengedni a természetbe!
Harapása fájdalmas
, ezért nem javasolt megfogni. A faj által okozott bármely sérülés, baleset, kár esetén felelősséget nem vállalunk. A vásárló ezt elfogadja és ennek tudatában vásárolja meg.

Igen ritka faj, ezért gyakran a C. affinis fajjal helyettesítik, amely kinézetre nagyon hasonlít és jóval gyakoribb is, de fogságban sokkal nehezebben tartható. Minden beérkezett királynőt bevizsgálunk, így a minőség garantált.
A megjelenített termékkép szerzői jogi védelem alatt áll, felhasználása engedélyköteles. A kép illusztráció.

  • Hasznos videókat a TikTok csatornánkon találhatsz róluk.
Tömeg 20 g
Etetés

Magvak, Méz, Rovarok

Kokon

Nincs

Méret

Közepes testméretű fajok

Kaszt (1-3)

1 – Minor, 2 – Media, 3 – Major

Telelő faj

Nem

Gyakoriság

Ritka

Előfordulás

Napsütötte, nedves nyílt területek

Párzási időszak

Április

Kolónia nagysága

20000+

Tartási hőmérséklet

24-30°C

Tartási páratartalom

Fészek: 60-80%, Kifutó: 50-70%

Javasolt formikárium

PLA, Plexi, Digfix, Akril

Carebara diversa termékről 1 értékelés

  1. Magyar

    István (megerősített tulajdonos)

    Egy igazi gyönyörűség!

Show only reviews in Magyar (1)

Mondd el a véleményed
Bevásárlókosár