Temnothorax sp.

(1 vásárlói értékelés)

3.490 Ft-tól

/ db
Rövid Jellemzés a fajról:
🐜: Európai faj
📙: Kéreghangya
👑: Egykirálynős (Monogyn)
📏: 3,5-4,5 mm, 2,5-3,5 mm
🌍: Európa területén
Megvásárlásával akár 150 Hangyapontot szerezhetsz!
Cikkszám: HPH004 Kategória: Címke:
Fizess átutalással, utánvéttel vagy:

Ingyenes szállítás Foxposttal már 12.000 Ft-tól

  • Gyors csomagfeladás
  • Biztonságos fizetés
  • 14 napos visszaküldés
A Temnothorax fajok – Kéreghangya jellemzői

Maga a név nem egy, hanem több fajt foglal magában (például temnothorax- unifasciatus, affinis, jailensis). Magyarul kéreghangya. Apró termet, sárgás-barnás szín jellemzi. A kolónia mérete pár száz dolgozó. Hazánkban mintegy 14 faj ismert.

Nászrepülésükre általánosságban június végétől szeptember elejéig kerül sor. Viszont egyes fajoknál (pl. T. nigriceps) a szeptember közepe-vége is előfordul. Bár elég nehéz a begyűjtésük ilyen módon. Az egyszerűbb megoldás, ha a természetben járva figyelünk és régről lehullott gubacsok vagy diók után keresünk. A Temnothorax fajok szeretnek ugyanis ezekbe fészkelni. Viszont érdemes többet begyűjtenünk, mert kinyitásukkor elsőre nem felismerhető módon belefuthatunk az úgynevezett szatellit kolóniákba.

A szatellit kolónia nagyon hasonlít a rendes kolóniára, viszont ebben az esetben hiányzik a királynő. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a helyigény, illetve a terjeszkedés miatt egy kifejlett Temnothorax kolónia több gubacsban / dióhéjban fészkelhet, de mivel monogyn faj, ezért az egyikben lehet csak a királynő, a többit a dolgozók használják az utódok nevelésére, lakóhelyként.

Ezért tűnhet elsőre annak, hogy egy rendes kolóniát találtunk, viszont ha hosszas vizsgálódás után sem találjuk meg a királynőt, az nem azért lesz, mert annyira elbújt. Ezenkívül fakérgek alatt is megtalálhatók.

Hazánkban megtalálható Temnothorax fajok:
  • Temnothorax- affinis, albipennis, clypeatus, corticalis, crassispinus, interruptus, nadigi, nigriceps, nylanderi, parvulus, ravouxi, saxonicus, tuberum, unifasciatus

Nem szapora faj,  egykirálynős, egy kifejlett boly csupán néhány száz egyedszámot ér el. Fejlődésük kokon nélküli.

A Temnothorax telelő életmódot folytat. Teleltetni október végétől március végéig javasolt. Ebben az időszakban a megfelelő hőmérséklet az 5-8 Celsius fok. A teleltetés történhet egyedszámtól függően kémcsőben vagy formikáriumban is. Sötét helyre tegyük őket és ne zavarjuk mozgatásokkal.

Etetés szempontjából a Kéreghangyák szeretik a kisebb rovarokat, de mivel félénk faj, ezért élő rovart ne adjunk nekik. Kiemelten fontos, hogy csak steril élelmet kapjanak, a kintről befogott rovarok kórokozókat hordozhatnak nagyobb aránnyal, így akár a kolónia pusztulását is eredményezheti. Ezen kívül beragadás veszélye miatt nagyon kis mennyiségben adhatunk nekik mézet, cukros vizet. Víz utánpótlás mindig legyen nekik.

Figyelem! A megjelenített termékkép szerzői jogi védelem alatt áll, felhasználása engedélyköteles. A kép illusztráció.
Hasznos videókat a TikTok csatornánkon találhatsz róluk.

Tömeg 20 g
Etetés

Méz, Rovarok

Kokon

Nincs

Méret

Apró testméretű fajok

Kaszt (1-3)

1 – Minor

Telelő faj

Igen

Gyakoriság

Nagyon gyakori

Előfordulás

Diókban, Fákban, fakéreg alatt, Gubacsokban, Makkokban

Párzási időszak

Június, Július, Augusztus, Szeptember

Kolónia nagysága

100+

Tartási hőmérséklet

18-28°C

Tartási páratartalom

30-60%

Javasolt formikárium

PLA, Fa, Üveg, Digfix, Akril

Nehézségi fokozat (1-5)

1

Temnothorax sp. termékről 1 értékelés

  1. Magyar

    Adél (megerősített tulajdonos)

Show only reviews in Magyar (1)

Mondd el a véleményed
Bevásárlókosár