Formica rufibarbis

(1 vásárlói értékelés)

6.990 Ft-tól

/ db
Rövid Jellemzés a fajról:
🐜: Európai faj
📙: Vörös rabszolgahangya
👑: Egy-Többkirálynős (Mono-Poligyn)
📏: 9-10 mm, 4-8 mm
🌍: Európa, Ázsia
⚠️: Képes enyhén harapni
Megvásárlásával akár 200 Hangyapontot szerezhetsz!
Cikkszám: HPH012 Kategória: Címke:
Fizess átutalással, utánvéttel vagy:

Ingyenes szállítás Foxposttal már 12.000 Ft-tól

  • Gyors csomagfeladás
  • Biztonságos fizetés
  • 14 napos visszaküldés
A Formica rufibarbis jellemzői

A Formica rufibarbis magyarul Vörös rabszolgahangya az európai fajok közé tartozik. Egész Európa területén, sőt Ázsia egyes részein is honos. A királynő jellegzetessége a torán látható mellény szerű mintázat. A dolgozók tora szintén vöröses színű, viszont a mintázata eltérő, foltokkal tarkított. Fő jellemzője a nevére utal, dolgozói ,,rabszolgák”. Szívósak, fürgék, könnyen tarthatók. A természetben leggyakrabban kövek alatt, talajban fészkelnek. A dolgozók szeretik a napsütéses időjárást.

Rabszolgafaj fogalma: Egy adott rabszolgafaj fiasításai (peték, lárvák, bábok, sőt még a kifejlett dolgozók is) örökbe adhatók ugyanolyan vagy más rabszolgafajoknak (Fomica sp.) vagy Amazonhangyáknak (Polyergus rufescens).

Nászrepülésükre általánosságban nyáron kerül sor. A párzásukhoz a kissé borult időjárás kedvez, amikor nincs akkora hőség. A királynőket térkövek szélén, kavicsos részen egészen közel a füves részhez lehet leggyakrabban észre venni.  Szinte csak rajzáskor lehet őket a természetből begyűjteni, mert gyakran a föld alá fészkelnek.

A Vörös rabszolgahangya eléggé szapora faj, ezért egy kifejlett boly elérheti a több ezres egyedszámot is. Egy- és többkirálynős, ezért egy kémcsőben / formikáriumban egy vagy több királynő is tartható. Általában egykirálynős kolónia sokkal jobban tartható. Fejlődésük során megjelenik a kokon. Petéből a kifejlett dolgozóig kb. 6-8 hét szükséges. A királynő akár 15 évig is élhet.

A Formica rufibarbis telelő életmódot folytat. Teleltetni október végétől március végéig javasolt. Ebben az időszakban a megfelelő hőmérséklet az 5-8 Celsius fok. A teleltetés történhet egyedszámtól függően kémcsőben, valamint formikáriumban is. Sötét helyre tegyük és ne zavarjuk őket mozgatásokkal.

Etetés szempontjából szeretik a kisebb rovarokat, kukacokat. Kiemelten fontos, hogy csak steril élelmet kapjanak, a kintről befogott rovarok kórokozókat hordozhatnak nagyobb aránnyal, így akár a kolónia pusztulását eredményezheti. Méz és cukros víz is alkalmas. Víz utánpótlás mindig legyen nekik.

Figyelem!

Képes enyhén harapni, ezért nem javasolt megfogni. A faj által okozott bármely sérülés, baleset, kár esetén felelősséget nem vállalunk. A vásárló ezt elfogadja és ennek tudatában vásárolja meg. A megjelenített termékkép szerzői jogi védelem alatt áll, felhasználása engedélyköteles. A kép illusztráció.

  • Hasznos videókat a TikTok csatornánkon találhatsz róluk.
Tömeg 20 g
Etetés

Méz, Rovarok

Kokon

Van

Méret

Közepes testméretű fajok

Kaszt (1-3)

1 – Minor

Telelő faj

Igen

Gyakoriság

Gyakori

Előfordulás

Füves, száraz területeken, erdők mentén

Párzási időszak

Június, Július, Augusztus

Kolónia nagysága

1000+

Tartási hőmérséklet

18-28°C

Tartási páratartalom

Fészek: 50-70%, Kifutó: 30-50%

Javasolt formikárium

PLA, Fa, Üveg, Plexi, Digfix, Akril, Ytong

Nehézségi fokozat (1-5)

1

Formica rufibarbis termékről 1 értékelés

  1. Magyar

    Tomkó (megerősített tulajdonos)

Show only reviews in Magyar (1)

Mondd el a véleményed
Bevásárlókosár