Manica rubida

6.990 Ft-tól

/ db
Rövid Jellemzés a fajról:
🐜: Európai faj
📙: Csomóshangya
👑: Egy- többkirálynős (Mono-Poligyn)
📏: 9,5-13 mm, 6-9 mm
🌍: Közép-, Dél-Európa (500m felett)
⚠️: Képes csípni és harapni
Megvásárlásával akár 200 Hangyapontot szerezhetsz!
Cikkszám: HPH013 Kategória: Címke:
Fizess átutalással, utánvéttel vagy:

Ingyenes szállítás Foxposttal már 12.000 Ft-tól

  • Gyors csomagfeladás
  • Biztonságos fizetés
  • 14 napos visszaküldés
A Manica rubida jellemzői

A Manica rubida magyarul csomóshangya leginkább az európai fajok közé tartozik. Közép- és Dél-Európában honos. Közepes méretű, látványos, mérsékelten könnyen tartható faj. Fullánkos, ezért képes csípni, de emberre nézve nem veszélyes, viszont a rovar áldozatok ellen annál inkább.

Nászrepülésükre általánosságban májustól egészen szeptemberig tartó időszakban kerül sor. Magyarországon is honos, azonban elég ritka, mivel 500m (tengerszinttől számítva) feletti részeken él. Szinte csak rajzáskor lehet őket a természetből begyűjteni. Szeretik a homokos részeket, ezért a formikáriumba nyugodtan szórhatunk díszítésként.

Mérsékelten szapora faj, de egy kifejlett boly elérheti akár az 1000+ fős egyedszámot is. Elsődlegesen egykirálynős faj, ezért egy kémcsőben / formikáriumban egy királynő tartható. Viszont egy kifejlett kolónia lehet többkirálynős is. Kokon nélkül fejlődnek. Petéből a kifejlett dolgozóig kb.8-12 hét szükséges. A királynő akár 15 évig is élhet.

A Csomóshangya telelő életmódot folytat. Teleltetni október végétől március végéig javasolt. Ebben az időszakban a megfelelő hőmérséklet az 5-8 Celsius fok. A teleltetés történhet egyedszámtól függően kémcsőben vagy formikáriumban is. Sötét helyre tegyük őket és ne zavarjuk mozgatásokkal.

Etetés szempontjából szeretik a kisebb rovarokat, kukacokat, nagyobb kolónia esetén kaphatnak élő rovarokat is, csípésükkel könnyen elbánnak velük. Kiemelten fontos, hogy csak steril élelmet kapjanak, a kintről befogott rovarok kórokozókat hordozhatnak nagyobb aránnyal, így akár a kolónia pusztulását eredményezheti. Méz, cukros víz is alkalmas számukra. Víz utánpótlás mindig legyen nekik.

Figyelem!

Csípése fájdalmas, ezért tilos megfogni. Kizárólag tapasztalt kutatóknak. A faj által okozott bármely sérülés, baleset, kár esetén felelősséget nem vállalunk. A vásárló ezt elfogadja és ennek tudatában vásárolja meg.
A megjelenített termékkép szerzői jogi védelem alatt áll, felhasználása engedélyköteles. A kép illusztráció.

  • Hasznos videókat a TikTok csatornánkon találhatsz róluk.
Tömeg 20 g
Etetés

Méz, Rovarok

Kokon

Nincs

Méret

Közepes testméretű fajok

Kaszt (1-3)

1 – Minor

Telelő faj

Igen

Gyakoriság

Gyakori

Előfordulás

Homokos területek 500m felett

Párzási időszak

Május, Június, Július, Augusztus, Szeptember

Kolónia nagysága

1000+

Tartási hőmérséklet

18-28°C

Tartási páratartalom

30-60%

Javasolt formikárium

PLA, Plexi, Akril

Nehézségi fokozat (1-5)

2

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Manica rubida” értékelése elsőként
Bevásárlókosár