Lasius niger

3.490 Ft-tól

/ db
Rövid Jellemzés a fajról:
🐜: Európai faj
📙: Közönséges feketehangya
👑: Egykirálynős (Monogyn)
📏: 9 mm, 3-5 mm
🌍: Európa, Észak-Afrika, Észak-Amerika
⚠️: Képes enyhén harapni
Megvásárlásával akár 150 Hangyapontot szerezhetsz!
Cikkszám: HPH002 Kategória: Címke:
Fizess átutalással, utánvéttel vagy:

Ingyenes szállítás Foxposttal már 12.000 Ft-tól

  • Gyors csomagfeladás
  • Biztonságos fizetés
  • 14 napos visszaküldés
A Lasius niger jellemzői

A Lasius niger magyarul közönséges feketehangya leginkább az európai fajok közé tartozik. Emellett megtalálható lehet Észak-Afrika, Észak-Amerika egyes részein, minimálisan Ázsia mérsékelt területein.  Fő jellemzője a nevére utal, a sötét, feketés szín. Dolgozóik színe – hasonlóan a királynőhöz – sötétes. Szívósak, könnyen tarthatók. A természetben leggyakrabban kövek alatt, talajban fészkelnek. A dolgozók szeretik a napsütéses időjárást.

Nászrepülésükre általánosságban tavasz végétől egészen nyár végéig kerül sor. A párzásukhoz a kissé borult időjárás kedvez, amikor nincs akkora hőség. A királynőket térkövek szélén, kavicsos részen egészen közel a füves részhez lehet leggyakrabban észre venni.  Szinte csak rajzáskor lehet őket a természetből begyűjteni, mert gyakran a föld alá fészkelnek.

A feketehangya eléggé szapora faj, ezért egy kifejlett boly elérheti a több ezres (akár 10.000) egyedszámot is. Egykirálynős, ezért egy kémcsőben / formikáriumban egy királynő tartható. Fejlődésük során megjelenik a kokon. Petéből a kifejlett dolgozóig kb. 6-8 hét szükséges. A királynő akár 15 évig is élhet.

A Lasius niger telelő életmódot folytat. Teleltetni október végétől március végéig javasolt. Ebben az időszakban a megfelelő hőmérséklet az 5-8 Celsius fok. A teleltetés történhet egyedszámtól függően kémcsőben, valamint formikáriumban is. Sötét helyre tegyük és ne zavarjuk őket mozgatásokkal.

Etetés szempontjából szeretik a kisebb rovarokat, kukacokat. Kiemelten fontos, hogy csak steril élelmet kapjanak, a kintről befogott rovarok kórokozókat hordozhatnak nagyobb aránnyal, így akár a kolónia pusztulását eredményezheti. Méz és cukros víz is alkalmas. Víz utánpótlás mindig legyen nekik.

Figyelem!

Képes enyhén harapni, ezért nem javasolt megfogni. A faj által okozott bármely sérülés, baleset, kár esetén felelősséget nem vállalunk. A vásárló ezt elfogadja és ennek tudatában vásárolja meg. A megjelenített termékkép szerzői jogi védelem alatt áll, felhasználása engedélyköteles. A kép illusztráció.

  • Hasznos videókat a TikTok csatornánkon találhatsz róluk.
Tömeg 20 g
Etetés

Méz, Rovarok

Kokon

Van

Méret

Közepes testméretű fajok

Kaszt (1-3)

1 – Minor

Telelő faj

Igen

Gyakoriság

Nagyon gyakori

Előfordulás

Nyílt mezőkön és erdőkben, fákon, városokban, falvakban

Párzási időszak

Május, Június

Kolónia nagysága

1000+

Tartási hőmérséklet

18-28°C

Tartási páratartalom

Fészek: 50-70%, Kifutó: 30-50%

Javasolt formikárium

PLA, Fa, Üveg, Plexi, Digfix, Akril, Ytong

Nehézségi fokozat (1-5)

1

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Lasius niger” értékelése elsőként
Bevásárlókosár